" MΟΛΩN ΛABE "

IDVTA'nın resmi sloganı

DYNAMIC VING TSHUN

"Gel ve onları al!"

Bazılarınız muhtemelen IDVTA'nın resmi sloganını fark etmişsinizdir: "MΟΛΩN ΛABE" öğretmeninizin tişörtlerinde. Ancak bu slogan IDVTA için ne anlama geliyor ve hepsinden önemlisi sizin için ne anlama geliyor?

Μολὼν λαβέ eski Yunancadır ve "Gel ve onları al" olarak tercüme edilir.

Molon lawe veya fonetik olarak [mo'lon la've] olarak telaffuz edilir.

İki küçük kelime MΟΛΩN ΛABE iki kavramı somutlaştırıyor ve 2500 yıldır var. Askeri tarihin en önemli alıntılarından biri olan MΟΛΩN ΛABE, savaşçının kalbini temsil eder ve insanlığın yılmaz ruhunu karakterize eder.

Ama ünlü MΟΛΩN ΛABE nereden geliyor?

Neyi ifade ediyor?

Soru üstüne soru cevaplamaya çalışacağız.



Devasa bir Pers ordusu Avrupa'ya ulaştı...

MÖ 480'de antik Yunanistan'dayız. Uzak Asya'dan Perslerin devasa ordusu Avrupa'ya ulaşır. Pers kralı I. Xerxes bu güçlü kuvveti yönetiyor, 900 gemilik bir filo ve yaklaşık 100.000 - 200.000 kişilik bir orduyla Yunanlılara karşı hareket ediyor. Yunan ordusu toplamda yaklaşık 300 gemi ve 30.000 adamdan oluşuyor. Pers kralı, devasa birlikleriyle Yunanistan'ı fethetmeye ve medeniyetin beşiğine girmeye çalışır. Ünlü çok günlü savaş Thermopylae'de gerçekleşir.

Thermopylae Savaşı, savaşın daha sonraki seyri için büyük stratejik öneme sahipti. Yunanlılar sayıca çok azdı, bu yüzden Thermopylae'deki geçidi savunmak akıllıcaydı. Persler buradaki üstünlüklerinden yararlanamadılar ve falanks taktikleri - kanatların olmaması nedeniyle - tam etkisini gösterebildi.

Yunan ordusu...

Thermopylae Savaşı'ndaki Yunan ordusu, Kral Leonidas'ın önderliğinde 300 Spartalı savaşçı da dahil olmak üzere yaklaşık 5.200 kişiden oluşuyordu. Xerxes, Spartalılardan, yaklaşık 5.200 ila birkaç yüz bin arasındaki eşit olmayan oran nedeniyle silahlarını teslim etmelerini ve teslim etmelerini istediğinde, Kral Leonidas'tan yanıt aldı: MΟΛΩN ΛABE. (Çevrildi: "Gel ve onları al.")

Ortalama 15 metre genişliğindeki Thermopylae'deki dar geçitten geçiş, en dar iki noktada sadece birkaç metre ölçüldü, bu yüzden Persler aynı anda sadece 1000 civarında asker gönderebildiler. Yunanlılar çok ağır silahlara sahipti ve askeri açıdan mükemmel bir şekilde örgütlendiler, böylece Perslerin saldırılarını tekrar tekrar başarılı bir şekilde geri püskürtebildiler.

Persler ancak belirli bir Ephialtes'in (Yunanca = kabus, hain) ihanetinden sonra dağlardaki Yunan hatlarını atlamayı ve Yunan birliklerini iki taraftan yenmeyi başardılar.

Kral Leonidas bu manevrayı öngörmüştü ve birliklerinin bir kısmını yan geçidi korumakla görevlendirdi. Perslerin yaklaştığını gördüklerinde yakındaki bir tahkimata çekildiler. Üçüncü gün, ilk izciler Yunan kampına ulaştı ve Leonidas'a bypass hakkında bilgi verdi. Tam bir geri çekilme, Pers süvarileri tarafından imha ile sonuçlanacağından, Leonidas ve 300 Spartalısı, ana Yunan ordusunun ayrılmasını örtmek için vadiyi son adama kadar savunmaya karar verdi. Anavatanları geçidin hemen arkasında olan ve bu nedenle Perslerin yağmalanmasına derhal maruz kalması gereken diğer birlikler Leonidas'a katıldı. Geri çekilmeyi karşılamak için toplam 300 Spartalı ve 700 Thespians ve Thebans kaldı.

Kral son adama kadar savaştı...

Kral Leonidas son adama kadar savaştı ve Yunan ordusunun yeni bir savunma pozisyonuna geri çekilmesini sağladı. Pers ordusu Thermopylae Savaşı'nda ağır kayıplar verdi ve moral olarak kaybetti. Persler daha sonra sayısal üstünlüklerine rağmen Sparta önderliğindeki Yunanlılar tarafından yenildi ve Yunanistan'dan sürüldü. Pers büyük gücü Avrupa'ya yakın genişlemeyi başardı. Ancak, Yunanlıların bağımsızlığı kaldı. Bu, Yunan kültürünün daha da gelişmesini ve böylece sonraki kültürler üzerindeki etkisini ortaya çıkarmasını sağladı.

Ama bu hikaye sizin için ne anlama geliyor?

"Molon Lave" tabiri bizim için güçlü bir sembolik anlam taşıyordu. Hayat her zaman yanında zor kararlar vermek zorunda kaldığınız veya "görünür" bir üstünlükle karşı karşıya kaldığınız durumları da beraberinde getirir. İster kendini savunma durumunda, ister okulda, ister profesyonel hayatta veya diğer günlük anlarda olsun, kendimizi savunmanın gerekli olduğu tüm durumları düşünüyoruz.

Dövüş sanatlarımızla bir süre uğraştıysanız, yakında IDVTA'nın neden "Molon Lave" sloganını seçtiğini anlayacaksınız.


"Molon Lave", IDVTA üyeleri için şu anlama gelir:

  • Rakip ne kadar "güçlü ve güçlü" görünürse görünsün asla pes etmeyiz.

  • Taktik olarak akıllıca savaşıyoruz ve bu nedenle rakiplerimizden daha verimli bir şekilde savaşıyoruz.

  • Başkalarına her zaman saygıyla davranırız - ne kadar "küçük" görünürlerse görünsünler.

  • Rakip “silahlarımızı” istiyorsa, onları almak zorundadır.

  • Bize saldıran her kimse, "son adama" kadar azami direnişi hesaba katmalıdır.